Program Çıktıları ve Kazanımları

 

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ PROGRAM YETERLİLİKLERİ

PY1

Matematik, fen bilimleri ve tıp ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgiler ile mühendislik problemlerini modelleme ve çözme becerisi.

PY2

Karşılaşılan matematik, fen ve mühendislik problemlerini, biyoloji ile ilişkilendirerek, saptama, tanımlama, formüle etme ve çözümleri uygulama becerisi.

PY3

Biyomedikal mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.

PY4

Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi, canlı sistemler üzerinde ölçüm yapabilme ve bu ölçümlerden toplanacak verileri yorumlama becerisi

PY5

Hem bireysel hem de tek ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.

PY6

Alanında her türlü proje geliştirebilme ve uygulama bilgi ve becerisi, sorumluluğu altında çalışanları projeye dahil etme bilinci, meslek etkinliklerini planlama ve yönetme becerisi.

PY7

Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama becerisi; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.

PY8

Alanındaki bilgileri takip edip kullanabilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisi.

PY9

Bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, yenilikçi fikirlere açık olma bilinci.

PY10

Biyomedikal mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

PY11

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileyebilme becerisi.

PY12

Biyomedikal etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.

PY13

İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilinci.

 

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ PROGRAM KAZANIMLARI

 

1 – Temel bilimlerde genel bilgiye sahiptir, insan anatomisi, biyolojisi ve fizyolojisi hakimdir, ileri seviye mühendislik ve matematik bilgisine sahiptir.

2 – Temel bilimlerdeki bilgilerini ve mühendislik alanındaki bilgilerini karşılaştırmalı olarak sorunların çözümünde kullanabilir, bilgisayar programlarına hakimiyeti ile karşılaştığı sorunların çözümünü ve bilgisayar programlaması yapabilir.

3 - Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahiptir.

4 – Temel bilimler ve biyomedikal mühendisliği alanında deney tasarlayabilir, deney yapabilir, veri toplayabilir, elde ettiği sonuçları analiz edebilir ve yorumlayabilir.

5 – Bireysel çalışmalar ve takım çalışmalarında uyumlu çalışabilir, bireysel sorumluluk alır.

6 – Yaşam boyu öğrenme bilincindedir ve sürekli olarak alanındaki yenilikleri takip eder, kendini yeniler.

7 – Mesleki ve etik ilkelere uygun davranır, etik sorumluluk bilinci vardır.

8 – Proje yönetimi, risk yönetimi, girişimcilik, yenilikçilik gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi sahibidir.

9 – Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın sorunları ile bunların mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.