1. Genel Bilgi
Biyomedikal mühendisliği son on yılda gelişen malzeme ve mühendislik ürünlerinin tıp alanında uygulanmasını amaçlayan disiplinler arası bir mühendislik dalı olup, doğrudan yaşam kalitesi ve sağlık alanlarında etkili olduğu için hızla gelişen bir alan olmuştur. Üniversitemiz bünyesinde Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde 2017 yılında kurulmuş olan bölümümüz, lisans ve lisansüstü programlarındaakademik ilerlemeleri ve değişen eğitim yöntemlerini takip ederek, nitelikli, multi-disipliner/analitik düşünebilen, sorgulayıcı ve bilimin temel ilerleyişini anlayıp bilimin ilerlediği rotada canlı kalabilen biyomedikal mühendisleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda, bölümümüzün akademik olarak yüksek motivasyonlu, bilimsel gelişmeleri takip eden ve kaliteli bilimsel çıktı üretebilen büyüyen bir kadro ile lisans eğitimine başlaması amaçlanmıştır. Multi-disipliner bir bölüm olan birimimizde malzeme üretimi ve mühendislik alanlarında yetkin araştırmacılarımız bulunmaktadır. Bölümümüzde aktif olarak Biyomedikal Mühendisliği Ana bilim Dalı bulunurken, büyüyen kadro ile elektrik-elektronik, bilgisayar, yapay zeka ve dijital simulasyon/öğrenme, mekanik üzerine farklı anabilim dalları oluşturulması hedefler arasında yer almaktadır. Bölümümüzde verilmesi planlanan dersler, öğrencilerin teorik ve deneysel yetilerini geliştirmek üzere 4 yılda 240 AKTS ders içeren program şeklindedir. Bölümümüz mezunları hastanelerde, kamu ve özel işyerlerinde müdür, şef, tıbbi cihaz satın alımı, bakımı ve kalibrasyonu için uzman, Ar-Ge mühendisi, kalite güvence uzmanı, proje mühendisi gibi konumlarda görev yapmaktadırlar.
2. Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Biyomedikal Mühendisliği alanında lisans diploması verilir.
3. Derecenin Düzeyi
Lisans
4. Kabul ve Kayıt Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
5. Önceki Öğrenmenin Tanınması
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Toplam 45 işgünü staj zorunluluğu vardır.
7. Program Profili (Amacı)
Hızla gelişmekte olan malzeme ve mühendislik teknolojilerinin canlı yaşamına dokunan Biyomedikal mühendisliğinde uygulanabilmesi için, lisans ve lisans üstü düzeyde disiplinler arası bir bakış geliştirilmesi ve edinimlerin tıbbi alanlarda çözümler yaratmak için kullanılması için i. yaşam-boyu öğrenmeyi benimseyerek akademik ve mesleki gelişimine devam eden, ii. ulusal-uluslararası şirketlerin veya kamu kuruluşlarının araştırma, üretim, işletme, kalibrasyon bakım ve satış birimlerinde görev alabilecek iii. malzeme ve cihaz geliştirebilme yetisine sahip Ar-Ge yapabilecek vizyonlu Biyomedikal Mühendisleri yetiştirmektir.
Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)
Program Çıktıları aşağıda verilmiştir:
PÇ1:Matematik, fen bilimleri ve tıp ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgiler ile mühendislik problemlerini modelleme ve çözme becerisi.
PÇ2: Karşılaşılan matematik, fen ve mühendislik problemlerini, biyoloji ile ilişkilendirerek, saptama, tanımlama, formüle etme ve çözümleri uygulama becerisi.
PÇ3: Biyomedikal mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ4: Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi, canlı sistemler üzerinde ölçüm yapabilme ve bu ölçümlerden toplanacak verileri yorumlama becerisi
PÇ5: Hem bireysel hem de tek ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
PÇ6: Alanında her türlü proje geliştirebilme ve uygulama bilgi ve becerisi, sorumluluğu altında çalışanları projeye dahil etme bilinci, meslek etkinliklerini planlama ve yönetme becerisi.
PÇ7: Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama becerisi; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ8: Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ9: Bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, yenilikçi fikirlere açık olma bilinci.
PÇ10: Biyomedikal mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
PÇ11: Biyomedikal etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
PÇ12: İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilinci.
8. Mezunların İstihdam Olanakları
Biyomedikal Mühendisliği disiplinler arası bir mühendislik dalı olup, günümüzde sağlık, biyomalzeme ve tıbbi cihaz üretim yapılan hemen hemen tüm süreçlerde ihtiyaç duyulan bir meslektir. Kamu ve özel sektörde özellikle hastanelerde, tıbbi cihaz satın alım, bakım onarım yapılan kurumlarda çalışma alanı bulunmaktadır. Dünyada Biyomedikal ürün Ar-Ge yapılan her tür fabrika işletmesinde birçok Biyomedikal mühendisi çalışırken, ülkemizde gelişmekte olan bir sektör olarak geleceğin çalışma alanlarını oluşturacaktır.
9. Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
10. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmaktadır.
11. Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
12. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)
Tam Zamanlı
13. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü,
Meşelik Yerleşkesi, 26480 ESKİŞEHİR
Tel: 0 222 239 3750 / 3483
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Yapıncak GÖNCÜ
Dahili Telefon: 3483
Bölüm Başkan Yardımcısı
Dr. Öğr. Üyesi Ömrüye ÖZOK ARICI
Dahili Telefon: 3181
14. Bölüm/Program Olanakları
Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde 3 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi 1 Doktor Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 7 öğretim elemanı görev yapmaktadır.
15. Akademik Personel
Doç. Dr. Yapıncak GÖNCÜ (Bölüm Başkanı)
Doç. Dr. Sultan BÜTÜN ŞENGEL
Doç. Dr. Zeynep DİKMEN
Dr. Öğr. Üyesi Hamed GHORBANPOOR
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Burak İSTANBULLU
Dr. Öğr. Üyesi Ömrüye ÖZOK ARICI
Arş. Gör. Dr. Belma NURAL YAMAN